Vrati se na vrh

Blog

kako zapoceti svoj posao

7 jednostavnih načina da pokreneš svoj posao

Konačno, novi sajtovi su tu! Kako to obično biva, posla je bilo mnooogo, mnogo više nego što sam očekivala, i čak i uz punu podršku i pomoć koju sam imala svaki čas su iskakali novi, nepredviđeni zahtevi i obaveze.

Dok je još sve sveže, htela sam da prikupim na jedno mesto sve ono važno što sam naučila u toku rada, i ’spakujem’ ga u savete kakve bih volela da sam dobila pre nego što sam počela, i stvari koje bih volela da sam znala kada sam počinjala sa šminkerskim poslom.

Krenuću od početka, i preko ličnog primera objasniti svih 7 saveta, i kako mogu pomoći da na jednostavan način jako unaprediš sve čime se baviš.

1. Iskoristi početni entuzijazam

Energija koju imamo na početku svakog novog projekta je od neprocenjive vrednosti. Ta motivacija i pokretačka snaga koju imamo samo na početku daje nam mogućnost da zapravo uradimo nešto veliko za sebe. Da nije bilo nje, prilično sam sigurna da se ne bih usudila da uz sve redovne obaveze počnem izradu ne samo svog ličnog sajta, već i sajta za Makeover studio, i to u isto vreme.

Ako hoćeš velike uspehe, moraš da se upustiš u velike poduhvate.

Mada jeste važno da dobro proceniš gde si i šta je realno, isto tako je važno i da se ne stidiš da poželiš više, a onda probaš da to i postigneš. Početni entuzijazam iskoristi da zagrizeš najviše što možeš, ali ne zaboravi da proveriš da li imaš dovoljno mogućnosti i podrške, i za šta.

2. Radi sve ono što drugi neće uraditi…

…ali, pre svega, budi spremna da uradiš ono što čak ni ti sama ne želiš. Da, uvek sam spremna da se posvetim šminkanju i kreativnom delu posla, da nabavljam makeup palete boja koje niko drugi nema i učim nove tehnike, ali kada je trebalo da sednem i prikupim sve projekte koje sam ikada uradila na jedno mesto… pa, na to baš i nisam bila spremna.

Nađi način da ti postane zabavno sve ono što samo po sebi nije.

Prikupljanje i sortiranje fotografija samo po sebi mi nije bilo baš toliko zanimljivo. Ali ljudi sa kojima sam sarađivala, šminkerski projekti na kojima smo radili  i priče koje su nastale u tim trenucima jesu. Uz malo prave motivacije i pomoći, fotke sada prate i objašnjenja i kratke priče za sve one koji ne znaju šta da gledaju i koje zanima nešto više o mom radu. A klikovi na sajtu potvrđuju da je i posetiocima zanimljivo i zabavno! Uspeh!

 3. Odvoji dovoljno vremena za svaki detalj

…a posebno je važno da unapred uračunaš vreme za one nepredviđene stvari koje će sasvim sigurno da iskrsnu. Ja volim ljude, volim boje, volim sve što ima veze sa šminkom. Malo manje volim da se bavim stvarima koje nemaju toliko veze sa šminkanjem ma koliko da su važne da bi posao napredovao i svi bili zadovoljni. Ipak…

Posvećenost detaljima je ono što će te izdvojiti iz gomile.

Kada sam počela da držim časove i kurseve šminkanja, bilo mi je najvažnije da ništa ne propustim i da programi budu kompletni i dobro osmišljeni. Međutim, kada je postavljena prva verzija sajta, pokazalo se da je podjednako važno da informacije o kursevima budu jednostavno a detaljno objašnjene i jasne. A za ovo mi je već trebala pomoć. I doosta dodatnog vremena da se sve lepo uradi.

4. Okruži se pravim saradnicima

Niko ne zna sve, i ne postoji jedna osoba koja ume da sama uradi sve na ovom svetu. Zato je važno da pronađeš prave ljude, one uz koje ćeš moći da napreduješ i od kojih ćeš moći da učiš. I ovde ne mislim samo na tim sa kojim sarađuješ u svojoj profesiji, svakodnevno.

Kad god možeš da biraš, sarađuj sa ekspertima.

Ako si jako posvećena svom poslu, to znači i da baš nemaš puno vremena da se interesuješ za druge stvari. Primera radi, znala sam tačno šta je potrebno da makeup edukacije koje držim budu kompletne i podjednako praktične i poučne. Ali nisam znala kako da svoj rad na pravi način predstavim široj publici, ništa o izradi sajtova, pisanju tekstova i optimizacijama… pa sam našla ljude koji znaju. I prezadovoljna sam što jesam. Sigurna sam da drugačije ne bih bila ovako zadovoljna rezultatima.

5. Jasno reci šta je to što radiš

Stvari koje su nama jasne, ne moraju da budu i drugima. Ali, teško je biti objektivan kada se radi o tebi. Jedan od težih delova izrade sajta za mene je bio pisanje sekcije O meni. Nisam htela hvalospeve i da pričam kako sam super i najbolja i da se razbacujem imenima svojih klijenata.

Ne moraš da se hvališ, ali nemoj da se stidiš da budeš to što jesi.

Sada, dok ovo pišem, manje mi je neprijatno da kažem: Ćao, ja sam Milena Stević, profesionalni šminker sa preko deset godina iskustva. Dok smo radili na sajtu, shvatila sam da taj tekst ipak stoji tu zato što ljude zaista zanima ko je ta osoba koja će ih šminkati ili im držati im kurs, i koliko ima znanja i iskustva. Našli smo način prikažemo moj rad na konkretan način i bez hvalisanja, i onda je sve postalo lakše. I više mi nije neprijatno jer nema neosnovanog uvećavanja i obećavanja. Sve je jasno i tačno.

6. Nemoj da pristaješ na kompromise

Ako nisi zadovoljna rezultatom, to ne mora da znači da si previše zahtevna, to samo znači da još uvek nisi pronašla ono što ti odgovara. To sam shvatila tokom izrade sajta, jer je za svaki opis kursa šminkanja koji se nalazi na sajtu bilo potrebno uraditi niz intervjua, prepravki i ispravki.

Nije važno da nešto bude savršeno, važno je da ti budeš zadovoljna do kraja.

Meni je bilo važno da budućim klijentima bude sasvim jasno šta dobijaju za svoj novac, i uložila sam ogroman trud da na jednostavan način objasnim šta radim, kako, i zašto baš tako, a ne kao svi ostali. Mislila sam da će im ovako  biti lakše da donesu odluku da li žele da ih šminkam i učim baš ja, i znate šta? Ispostavilo se da sam bila u pravu.

7. Uvek ima prostora da uradiš još malo više

Šminka je moja velika strast i inspiracija, ali i podučavanje šminkanja mi je uvek dolazilo lako i prirodno, bilo da su u pitanju početnici ili kolege koje hoće da koriguju tehniku, pa sam se posvetila i tome. Onda sam poželela da napravim i prostor za sve svoje klijente i obuke, i tako je nastao Makeover studio.

Uz dovoljno strpljenja, želje i vremena, sve je moguće.

Sada sam uz sve ostale obaveze, pokrenula i ovaj blog. Fali mi vremena i nije lako, ali stvarno želim da ga pišem. Zato što ćete na ovaj način lako znati da je u pitanju plagijat kada vidite tekst koji podseća na moj na nekom drugom sajtu ili u opisu makeup kursa, kao što se već i dogodilo. Zato što ćete kod mene imati ne samo lep opis, već i detaljno objašnjenje svega što se radi, kako i zašto.

Zašto još i blog?

Pa, zato što sam stvarno tu za sva vaša pitanja, a ne samo na papiru. Zato što imam toliko toga da kažem i podelim sa vama. Želim da objasnim da šminkanje počinje od nege kože, i da pričamo o radu sa kožom koja je problematična. Hoću da ukažem na česte greške prilikom šminkanja, i naučim vas kako da ih ne pravite. Hoću da čujem šta vi mislite o najrazličitijim temama i da učim i ja od vas.

Zato još i blog.

Uglavnom, nadam se da će se i vama dopasti sve ovo što sam uradila, i da će vam saveti koje sam prikupila i objasnila na ličnom primeru biti od koristi.

Potpuni sam početnik u ovome, pa mi napišite u komentarima šta je to šta vas zanima i o čemu biste voleli da čitate? Tu sam za  sve sugestije, i iskreno bih volela da ovaj blog postane mesto za dijalog. Pišite mi!

Tagovi:

Podeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi poboljšao korisničko iskustvo. Korišćenjem ovog sajta pristaješ na upotrebu kolačića.