Vrati se na vrh

Blog

nega koze

7 saveta za lepu i zdravu kožu

Pre šminke: odakle početi?

Čini se da, što je više proizvoda za negu i članaka koji daju različite sugestije, sve manje razumemo šta je to što treba da uradimo da bismo pomogle sebi ili svojim klijentima da dođi do zdrave i lepe kože. Posle godina rada sa različitim ljudima i licima shvatam da problemi na koje se najčešće nailazi nisu oni koje moje devojke i moje učenice očekuju kada dođu da se našminkaju za važnu priliku ili upišu neki od kurseva šminkanja. Zato sam odlučila da se u ovom tekstu počnem da se bavim dilemama koje se tiču nege kože i šminke. Počnimo… od početka.

Nega, pre svega

Uvek je potrebno da znamo ka čemu idemo da bismo znali odakle da počnemo. Kada je šminka u pitanju, često može da izgleda da je dovoljno krenuti od dobre podloge, pudera, kreme ili čak prajmera, ali lično smatram da lepota počinje sa dobro negovanom kožom.

Nedostatke je uvek bolje korigovati nego maskirati šminkom.

Život je nepredvidiv i uzbudljiv, i često se problemi sa kožom lica dese baš onda kada nam je najviše potrebno da ih nema. Stres je veliki okidač za promene na licu, a dobar šminker će umeti da ih sakrije i učini nevidljivim. Odličan šminker će, sa druge strane, posavetovati i usmeriti svoje klijente ka trajnom rešenju, umesto da svaki put koristi šminku da maskira probleme.

Upoznaj svoju kožu da bi je volela

Prava, svakodnevna nega ne može da se poredi ni sa čim. Važno je da šminka deluje lepo, ali je još važnije da koža bude zdrava i hidrirana na pravi način. Različiti tipovi kože traže različite pristupe u nezi, i dok neke devojke mogu da ‘prođu’ samo sa temeljnim čišćenjem lica i najjednostavnijim kremama, drugima je potreban ceo spektar proizvoda za negu, a često i pomoć stručnjaka.

Dobra nega je najbolja podloga za šminku.

Ako si jedna od srećnica kojima ne treba skoro ništa da bi izgledale sjajno, super za tebe! Tvoje je samo da se opustiš i uživaš u isprobavanju različitih makeup izgleda. Sa druge strane, ako nisi sasvim zadovoljna kako se tvoje lice ‘ponaša’ i izgleda, možda je vreme da zaboraviš sve što znaš i ispočetka pokušaš da istražiš problem koji imaš. Odvoji par sati i guglaj, čitaj, istražuj, ali pazi odakle uzimaš informacije, jer većina kvizova i tekstova su sponzorisane od strane brendova da bi pokušali da prodaju određeni proizvod. Za komplikovanije probleme, važno je da se obratiš stručnjaku, dermatologu koji će ti rešiti problem iz korena, a ne samo ‘uvaliti’ skup proizvod za negu.

Saznaj zašto je hidratacija važna

Kao što sam već rekla: Hidratacija pre svega. Na izrazito dehidriranoj koži puder izgleda loše, i jako se teško postiže taj toliko željeni, svež i zdrav izgled. Dehidrirana koža je i ona koja je hrapava samo na nekim delovima, a neretko je prate i različiti upalni procesi, bubuljice…

Važno je da saznamo uzrok dehidratacije kože.

Prvi korak kada odlučimo da se bavimo hidratacijom je svakako da odredimo tip kože koji imamo, odnosno da li je ona normalna, kombinovana, suva, masna, problematična, osetljiva… Kada smo sigurne da znamo koji je naš tip, znaćemo i da li nam je potrebno manje ili više hidratacije i nege samog lica. Koža je ipak veliki organ koji 64% čini voda, i često se dešava da nije problem u preparatima koje koristimo, već u našem načinu života. Za zdravu kožu je važno i da li unosimo dovoljno tečnosti u organizam, koliko boravimo u zadimljenim prostorijama, kako se hranimo, koliko spavamo… a mnogi idu toliko u detalje da povezuju mesto upale sa opštim zdravstvenim stanjem.

Male promene u stilu života mogu da naprave veliku razliku za izgled i zdravlje kože.

Nemoj dodavati na problem

Do sada ste možda i pretpostavile kuda ide ovaj tekst? Najčešći problem sa kojim sam se sretala u radu sa devojkama i ženama nisu akne i na taj način problematična koža, kako ljudi često očekuju. Najčešći problem na koji nailazim prilikom šminkanja su upravo nehidrirani ili loše hidrirani najrazličitiji tipovi kože. Do ovoga dolazi jer devojke ne razumeju kako koža funkcioniše, a najčešća zabluda odnosi se na to kako treba tretirati masnu kožu.

Agresivna sredstva koja isušuju kožu su retko kada dobra ideja.

Masna a dehidrirana koža je izuzetno česta pojava. Ovo je često direktna posledica zablude koja kruži, a to je da zbog viška sebuma masnoj koži nije potrebna hidratacija. Istina je da masna koža pojačanim lučenjem ustvari pokušava da nadoknadi hidrataciju, pa kada je dodatno isušujemo agresivnim preparatima, najčešće je samo provociramo da se brani i luči još više. Sa druge strane, koža koja je pravilno hidrirana vremenom može da ‘shvati’ da ne mora da dodatno luči sebum, i da se umiri i stabilizuje. I tek onda možemo da govorimo o dobroj nezi i lepoj koži.

Važno je i da kožu ne iritiramo dodatno jakim puderima, već da se pozabavimo rešavanjem problema koji je ispod.

Šminka i problematična koža

Previše puta sam čula sam od svojih devojaka isto pitanje:

Ali, šta ja da radim dok lečim kožu? Ne mogu da idem okolo sva crvena i upaljena.

Znam da je velika i česta dilema šta raditi dok smo u procesu oporavka kože ili neposredno nakon tretmana. Naravno da ne želimo da dodatno iritiramo sveže tretiranu kožu, a naravno – nije nam ni opcija da ne izlazimo iz kuće dok se koža ne smiri i tretman počne da daje rezultate.

Za ove situacije, postoje tzv. nekomedogeni puderi koji će vam pomoći dok rešavate probleme.

U pitanju su oni makeup proizvodi koji su napravljeni tako da ne zatvaraju pore i dozvoljavaju koži da lakše ‘diše’. Kada kupujemo ovakav puder, dobro je da imamo na umu da nekomedogeni puderi imaju nešto manju pokrivnu moć, i da tome prilagodimo očekivanja. Važno je da u svakom trenutku ispred sebe imamo viši cilj, i da strpljivo napredujemo sve dok ne rešimo problem.

Šminkeri i problematična koža
https://www.instagram.com/p/BAZhnxpPPa7/

Posao šminkera i zvanje Makeup artist podrazumevaju da radimo sa svim tipovima kože, i sa najrazličitijim stanjima. Devojke i žene ne mogu da biraju kada će im se ispoljiti određeno stanje na koži i često se to desi baš kada naiđe neka važna prilika za koju im je važno da im šminka izgleda savršeno. Naša obaveza je da uvek imamo kvalitetnu šminku koja će ‘držati’ dovoljno dugo i koja će uspeti da kamuflira apsolutno sve probleme.

Profesionalna šminka je tu da da sve izgleda besprekorno, bez obzira na trenutno stanje kože.

Profesionalna šminka podrazumeva profesionalne šminkerske preparate koji naši klijenti nemaju kod kuće, proizvode koji imaju jaku pokrivnu moć i dugo ‘drže’ ali koji nisu namenjeni da se koriste svaki dan. Definitivno postoje ti dani kada je lepota na prvom mestu, ali ja verujem da dobar odnos sa klijentima imaju oni koji zaista brinu o njima i stavljaju im svoje znanje na raspolaganje. Klijent koji oseća da ga zaista razumete i brinete se za njegovo dobro, biće klijent koji će vam se uvek vraćati i preporučivati vas drugima.

It’s all up to you

Na kraju dana, bukvalno sve zavisi od nas. I to je ono što je najbolje i najteže u isto vreme.

Šminka nam je donela velike mogućnosti, ali i veliku odgovornost.

Mi smo te koje biramo kako želimo danas da izgledamo, šta da istaknemo i sa kojim bojama da eksperimentišemo. Takođe, mi smo te koje treba da sačuvamo svoju kožu najbolje što možemo, i onda kada smo premorene i užasno nas mrzi da skidamo šminku, i onda kada mislimo da smo sve probale ali da rešenja za problem kože jednostavno nema… uvek je sve na nama. Svaka odgovorna žena ili devojka treba da se pobrine za svoje lice i kožu, a svaki odgovoran šminker i makeup profesionalac treba da se pobrine za svoje klijente. Do sledećeg posta ja sam, kao i do sada, tu za sve vaše komentare i da odgovorim na sva vaša pitanja. Pišite!

Tagovi:

Podeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi poboljšao korisničko iskustvo. Korišćenjem ovog sajta pristaješ na upotrebu kolačića.