Vrati se na vrh

Blog

makeup trendovi

Makeup trendovi u borbi sa realnošću: Šta će pobediti?

Makeup trendovi da li ih pratiti ili se držati onoga što ti provereno odlično stoji? Da li svaki makeup stil može da se primeni na svaki oblik lica ili baš i ne može? Da li ono što izgleda sjajno na fotografijama sa najmanje pet filtera i na specijalnom svetlu može da izgleda jednako dobro i na nama?

U ovom tekstu, pokušaću da odgovorim na ova pitanja i objasnim kako procenjujemo da li je određeni šminkerski trend za nas, kako da ga prilagodimo sebi, svom licu i stilu, i šta radimo ako klijent ili drugarica baš jako žele taj contouring, a ne shvataju da to nikako ne ide uz njihov oblik lica.

Kao bonus, ubacujem i malu desetominutnu makeup rutinu za koju tvrdim da je čista magija.

Makeup trendovi nasuprot realnosti, online nasuprot offline, umetnički izraz nasuprot krajnosti… krenimo redom.

Online VS Offline

Kada pričamo o makeup trendovima, nećemo napraviti grešku ako pretpostavimo da većina devojaka koja ih prati to radi na online platformama kao što su Instagram i YouTube.  I stvarno, na internetu se može videti sve i svašta, kako dobro tako i loše. Kada vidimo neke od tih fotki ili tutorijala o šminkanju, često smo u situaciji da se zapitamo ko bi to nosio i gde, ali pošto je fotka okačena pretpostavljamo da ga sigurno nosi neko i negde. Nekada dođemo u iskušenje i da isprobamo nešto što vidimo, iako nas prvi instinkt da to baš i nema puno smisla nije prevario.

Određeni šminkerski trendovi ponavljaju se online samo da bi dobili klik ili lajk više

Makeup blogera je mnogo i borba za follower-e, subscriber-e i preglede je žestoka. Do izražaja dolaze samo oni koji imaju najneobičnije sadržaje, ili štancuju aktuelne trendove do iznemoglosti samo zato što je to ono što se sada traži. Jednostavno, neki izgledi se postuju ne zato što su dobri, već zato što će dobiti klik više, i to nije razlog da mislimo da treba da ih primenimo na sebi ili našim klijentima.

Čista glupost VS Umetnički izraz

Iskreno, na netu se može videti mnogo gluposti, navešću samo jedan od primera ovde. Kao što sam već rekla, kači se sve i svašta da bi se privukla pažnja na određeni profil ili nečije radove. Ljudi idu iz krajnosti u krajnost, verovatno u nadi da će pokrenuti novi makeup trend i afirmisati se na taj način. Sa druge strane, postoje i situacije kada je to što šminka izgleda ekscentrično potpuno opravdano, ali opet – ovo ne znači da su ti izgledi namenjeni da se zapravo nose.

Šminka za reviju visoke mode, najčešće treba tamo i da ostane

O ovome konkretno možemo pričati na primeru trend izveštaja sa Paris Fashion Week-a. Dizajneri visoke mode šminkom prate sve kreacije, i uvek se trude se da nađu način da lica modela izgledaju drugačije nego na ostalim revijama, i da prate generalnu ideju i duh kolekcije koju su ove sezone izbacili. Ovde je u pitanju umetnički izraz i krajnje ekstravagantan pristup i šminci i garderobi, ne izgledi kojima može da se privuče pažnja iz pravih razloga. Jednostavnije rečeno: ovi izgledi su super za one koje šminka zabavlja i vole eksperimente, ali ne treba očekivati da će ovakva šminkerska rešenja učiniti da neko zapravo izgleda kao super model.

Apsolutni Hit VS Apsolutni Promašaj

Kada kažem da za sve postoji prava mera, to ne znači da je zapravo potrebno da se neko muči i pokušava da isprati apsolutno svaki makeup trend koji se pojavi. Ono o čemu devojke i žene često ne razmišljaju je: Šta to stoji iza trenda, odnosno koja je to potreba iz koje je nastao? Primera radi, hajde da pomenemo čuveni contouring koji nam je svima postao više nego poznat u prethodnih par godina, toliko da su zvezde i proizvođači počeli da izbacuju svoje linije proizvoda za šminkanje koje su namenjene samo toj vrsti šminke.

https://www.instagram.com/p/BVflv-Zgbqj/

Ovaj makeup trend koji je uhvatio maha nastao je kao posledica potrebe da se odličnim senčenjem preoblikuju i blago redefinišu crte lica kojima nismo prezadovoljne, i postigne savršeno simetričan, doteran i svež izgled. Drugim rečima, osmišljen je za devojke koje imaju krupnije, okruglasto lice i žele da mu dodaju malo senke i definicije kako bi izgledale lepše. Jasno je da tako nastala tehnika šminkanja ne može baš najbolje da leži devojkama čije je lice manje ili usko.

Vodimo se zdravom logikom: Ne može svima sve da stoji dobro.

Važno je da imamo bar osnovno razumevanje principa šminkanja kada biramo koji ćemo trend poneti i kako, kako bismo dobro birale ono što će uvećavati našu lepotu, radije nego da doslovno precrtavamo na svoje lice ono što je trenutno u modi.

Zahvalni oblici VS Specifična lica

Ako to radimo odmereno, skoro svaki stil šminke može da se primeni na skoro svaku fizionomiju, ali činjenica je da su neki oblici lica zahvalniji i ‘trpe’ više različitih makeup pristupa i eksperimenata. Jednostavno, postoje neke karakteristike kao što su ‘otvoreni’ kapci bez viška kože, krupne oči, lica ovalnog oblika i pravilnih crta… čine da primena bilo kog stila šminkanja bude laka i izgeda dobro na istom modelu. Sa takvim devojkama se radi lako, i lakše se postiže da sve izgleda dobro i precizno.

Pravi izazov je primeniti određeni stil šminkanja na atipične crte lica.

Rezultati koji se sa takvim modelima dobijaju često su mnogo atraktivniji i efektniji. Lično, kada mogu da biram, uvek volim da nađem modele koji imaju ta mala odstupanja od klasične lepote, male specifičnosti koje lice čine drugačijim, jer me inspirišu da isprobam oprobane šminkerske tehnike na potpuno novi način. Takođe, smatram da umetnost počinje kada postoji odstupanje od šablona, i da se tada dobijaju najinteresantniji rezultati.

Efekat VS Kontraefekat

U radu sa različitim makeup modelima, pažljivo i postepeno im prilagođavajte željeni izgled. Bilo da šminkamo drugaricu, klijente ili sebe, kada primenjujemo novi izgled uvek je bolja ideja isprobati blažu varijantu šminke nego postići kontraefekat i našminkati nekoga ‘za sve pare’.

Ne treba se plašiti novog, ne treba se čak plašiti ni ekstravagantnog makeup izgleda, jer na kraju krajeva šminka delom i postoji zbog toga da bismo se mi koje u uživamo u njoj zabavile i iskazale svoju kreativnost.

Istraživanje, vežba i eksperimenti vremenom čine da lakše i brže procenimo koji makeup stil kome može da stoji i kako možemo da ga prilagodimo. Naravno da ništa što je umereno ne može biti preterano loše, ali kao što sam rekla – koliko god mi to želeli, jednostavno svaki makeup trend nije za svaki oblik lica. Igrajte se, uživajte, istražujte, isprobavajte nove stvari, i pre nego što se okrenete shvatićete da znate kako da koristite stilove u službi isticanja lepote modela, radije nego što ćete koristiti modele da pokažete kako ste savršeno ovladali nekom tehnikom. Isto tako, vremenom se nauči kako da se uzme i na sebi primeni ono što nam odgovara iz svakog stila šminkanja koji nam se dopadne, ali tako da učinimo da ličimo na sebe, radije nego na sve druge devojke koje isto imaju i prate Instagram.

Smele promene VS Proverena kombinacija

Verujem u jednostavno, i verujem da svaka devojka i žena nosi neku jedinstvenu lepotu. I dok je full šminka sjajna ideja za svečane prilike i dane kada se puno slikamo, ili izlaske kada želimo da se zabavimo i osećamo prelepo i drugačije, uvek je dobra ideja imati onu jednu makeup rutinu koja će učiniti da se sa jako malo šminke i vremena osetimo sjajno.

Kada znamo šta radimo, deset minuta je dovoljno za savršeno svež makeup izgled. Za kraj podeliću sa vama desetominutnu šminkersku rutinu koju najčešće koristim. Volim stil koji je nenapadan i volim da izgledam odmorno i sveže, uz pomoć samo malo korektora koji nanesem na nepravilnosti, kada i ako ih ima. Korektor se čistom rukom lagano i nežno natapka na problematična mesta, jer toplota prsta čini da se bjuti preparat bolje ponaša i rasporedi. Uz sređene obrve, dovoljno je naneti malo hajlajtera ili rumenila (u zavisnosti od toga šta volite) malo maskare i sjaja ili balzama za usne, i dan je već bolji. Ili barem, moj dan uvek bude, a nadam se da će ova rutina biti i vama od pomoći.

https://www.instagram.com/p/BVfzaiEgU0z/

Drugim rečima – eksperimentišite, umereno, ali često kako biste saznale šta je ono što stoji vama ili klijentima, ali pre svega dobro procenite šta je zapravo namanjeno da se nosi, a šta je tu samo da posluži kao zabava. Ako imate još neka pitanja na ovu temu, tu sam i volela bih da na njih odgovorim. U sledećem postu nameravam da se bavim temom nege kože i pripreme za šminkanje. U pitanju je tema za koju smatram da je jako, jako važna, pa je nemojte preskočiti! Do tada, kao i uvek, pišite i pitajte sve što vas zanima. Kuckamo se!

Tagovi:

Podeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi poboljšao korisničko iskustvo. Korišćenjem ovog sajta pristaješ na upotrebu kolačića.