…Ili: Kako da budem sigurna da sam dobro odabrala?

Koliko god da je ljubav lepa, priprema venčanja je neizbežno nešto što nam svima donosi veliki stres.  Stvar je jednostavna: u baš kratkom vremenskom periodu od nas se očekuje da donesemo jako puno važnih odluka, odluka sa kojima treba da živimo dugo nakon što se sve završi.

Kada smo pronašle najvažnije za dobar brak, čoveka koga volimo i sa kojim želimo da živimo do kraja života, definitivno je vreme da se pobrinemo da i naše fotografije sa venčanja budu podjednako dobre. Da ‘uhvatimo’ našu ličnu lepotu, lepotu ovog trenutka koji nam je tako važan, i pretvorimo ih u uspomene kojima ćemo se rado vraćati ceo život.

blank

Mlade koje dolaze kod profesionalnog šminkera jako često brinu upravo o tome:

“Kako mogu da budem sigurna da će mi se dopasti izgled koji ću gledati na svojim fotografijama do kraja života?”

Ovaj blog post nastao je iz želje da vam pomognem da razbijete predrasude i strahove kada je profesionalna šminka u pitanju, razumete šta se, zbog čega i kako radi, i lakše odlučite da je odabrani izgled baš taj koji želite da pamtite za sva vremena.

Biram ovaj izgled…

Šminka koju nosimo na venčanju je po mnogo čemu specifična, i zato je važno da i naši kriterijumi budu jasni kada je biramo. Šminka za najvažniji dan treba da se dobro slika, da traje dugo i da bude izdržljiva, da učini da izgledamo najlepše moguće, a opet – da ne izgledamo prešminkano. Puno je različitih detalja o kojima treba da istovremeno vodimo računa, a važno je da svaka sitnica bude kako treba. Zato je najbolje da u odabir izgleda krenemo nakon konsultacije sa odabranim šminkerom.

Savet ništa ne košta, a može da nam reši bukvalno sve probleme.

Kada se savetujemo sa drugaricama koje nisu profesionalni šminkeri, to je najčešće na nivou da li je nešto lepo ili nije. Većina devojaka ne ume da proceni kako bi šta izgledalo na kom svetlu, najviše zbog nedostatka iskustva jer počinju da se interesuje za šminku tek kada dođe vreme da je odaberu. Proverite svoje ideje sa profesionalcem i poslušajte njegov savet ili predlog kako da dobijete izgled koji želite, umesto da se povedete za sada popularnim trendom, koji vrlo uskoro može da izađe iz mode.

 

blank

 

…Da bude moj sopstveni

Danas nije teško izgubiti se u gomili mogućnosti koje se nude. Beauty industrija je u ekspanziji kao nikada do sada, i mnogo je različitih stilova, tehnika i izgleda. Naravno, sve zavisi od onoga što volimo – neko voli malo šminke i da izgleda što prirodnije, a neko voli da se našminka ‘za sve pare’ i nacrta i osenči svaku liniju do potpune perfekcije.  Šminka za najvažniji dan idealno treba da prati ono što nam je inače lepo i što smo navikle da nosimo, samo sada malo naglašenije i urađeno profesionalno, da bi izdržalo ceo dan i slikalo se baš kako treba.

Kada biramo izgled za sebe, dobra ideja je da potražimo inspiraciju i našminkamo se u stilu koji već gajimo, bilo da je to naglašeno ili suptilno.

 

 

…Od ovog dana pa nadalje

Kako god da smo se šminkale ili se nismo šminkale pre venčanja, dan svadbe je dan kada se sve menja. Jedan od češćih problema sa kojima se srećem kada šminkam mlade je neodlučnost, koja dolazi iz nepoznavanja procesa šminkanja, i toga šta se zbog čega radi. Puno je devojaka koje dođu jer hoće da se našminkaju, ali zapravo neće da imaju šminku na licu, već misle da određeni izgled može da se postigne sa minimumom šminke i da će to onda biti prirodno.

Neće.

 

blank

 

Prirodan i svež izgled nekada zahteva i više šminke nego full našminkani izgled.

Za ‘skoro bez imalo šminke’ izgled potrebno vam je podjednako puno senki, samo bolje odabranih i u prirodnim tonovima. Minimalno šminke nam ne donosi minimalno našminkan, već vrlo brzo musav i neuredan izgled. Potrebno je jednako rumenila i nekada čak i više hajlajtera i senčenja. Mnogo je veći izazov postići savršen ‘prirodno sam lepa’ izgled, jer ovde se ne radi po kalupu i ne ‘peglaju’ se nesavršenosti već se inspiracija vuče iz živih crta lica. Ako dolazimo kod profesionalnog šminkera, dobra je ideja da okrenemo novi list i dozvolimo da uradi ono što najbolje zna i našminka nas onako kako smo tražile.

 

blank

 

…I u dobru i u zlu, u bolesti i u zdravlju

Već sam pisala o nezi kože, ali ni blizu koliko tek nameravam. Ta tema je toliko važna i velika i koliko god da pišem o njoj, nažalost neće biti dovoljno. Često se od šminkera očekuje samo da prekrije nepravilnosti i učini ih nevidljivim, ali ja smatram da to jednostavno nije dovoljno. Pravi šminker tu je da nas uputi kako da postignemo rezultate na duge staze, a ne samo na jedan dan.

Ono što je našoj koži potrebno je prava nega, a ne šminka koja će da učini čudo na jedan dan.

Poenta dobre šminke jeste da istakne ono što je lepo, a poenta odlaska kod iskusnog profesionalnog šminkera jeste, između ostalog, da i vas nauči kako da stvorite što više lepog. Šminka će uvek najbolje izgledati na zdravoj i negovanoj koži, a to se ne postiže dan pred venčanje, ili na taj dan. Zato nemojte da čekate zadnji trenutak da pripremite svoju kožu za važnu priliku, već dođite ranije da se posavetujete o nezi i pripremi. Kao što sam već rekla, to ništa ne košta, a pravi veliku razliku.

…Da ga volim i čuvam

Dobra šminka za venčanje je šminka koja će trajati i izgledati sveže od jutra do kasno u noć. Treba da nam se dopada finalni izgled kada izađemo iz salona i zaputimo se na slikanja i čestitanja… ali treba i da znamo da će svaki profesionalac koji zna šta radi šminku planirati i nanositi tako da izgleda sve bolje kako odmiče dan, umesto da se zadovolji samo time da sve izgleda savršeno u trenutku kada je šminkanje gotovo.

 

previous arrow
next arrow
Slider

 

Šminka sa kojom izađemo iz salona nije finalna, već početna tačka.

Danas se svežina često poistovećuje sa takozvanim Dewy izgledom, odnosno sjajnim i hajlajtovanim licem. Ali, sa ovim treba biti jako oprezan. Određena količina hajlajtera je poželjna i dobra, ali previše sjaja koji izgleda savršeno u trenutku kada napuštate salon lako će učiniti da vam koža izgleda na loš način sjajno, odnosno masno, kasnije u toku dana. Uradite probu, a onda se opustite, verujte svom šminkeru i ne zamarajte se detaljima.

…Dok nas smrt ne rastavi

Trendovi dolaze i prolaze, ali fotografije ostaju. I koliko god da za brak ne postoji proba i moramo jednostavno da se upustimo, srećom, šminku možete da isprobate pre važnog dana. Iskoristite tu opciju, jako je važna. Lično, uvek preporučujem klasiku, jer negde smatram i da je najlepša šminka ona koja deluje prirodno i deluje kao da se sve ono što imaš jednostavno prirodno istaklo.

 

 

Dakle: istražite sve, probajte, konsultujte se, ali budite dosledni sebi i sve će biti baš kako treba… a možda čak i malo bolje. Do sledećeg posta, kao i uvek, tu sam za sve vaše komentare.

Pišite!