Vrati se na vrh
sminka za maturu

Matura, nekad i sad

5 saveta koje nikako ne treba da slušamo kada se pripremamo za matursko veče

Malo je onih koji shvataju svu važnost maturske večeri bolje od profesionalnih šminkera, i još je manje onih koji zapravo vide sav pritisak pod kojim se mlade devojke nalaze pred ovo, za njih tako važno, veče. Moje iskustvo sa maturantkinjama je ogromno, i uvek mi je baš žao kad vidim da je neko toliko pod tremom kako će sve ispasti da na kraju i ne uspe da uživa u nečemu što bi trebalo da bude jedno od lepših iskustava u životu.

Iako je prošlo prilično vremena od kada sam se i sama pripremala za maturu, mogu da primetim da se, osim maturske šminke koja je postala raznovrsnija i mnooogo kompleksnija, malo toga promenilo. Devojke i dalje trpe iste nepotrebne pritiske, i sa svih strana slušaju kako se od njih očekuju razne nemoguće stvari. Zato sam iz svih priča sa devojkama koje šminkam izdvojila 5 sugestija koje jako često dobijaju…

…I zašto ih nikako ne treba slušati.

1. Moraš da budeš savršena

Na matursko veče, više nego ikad važno nam je da sve bude perfektno i baš kako treba: garderoba, cipele, šminka i frizura… Kada dođu da se našminkaju, devojke najćešće naprave grešku kada traže da im se na lice ‘precrta’ određeni izgled. Žele šminku za maturu koja će da ‘ispegla’ ama baš svaku crtu lica i koja će da istakne baš sve odjednom. One traže jako agresivne promene na licu, da u isto vreme istaknemo konture, ali da jako naglasimo obrve, oči i usne, i da sve izgleda apsolutno savršeno ali…

Savršeno je dosadno.

Kada istaknemo sve, zapravo ne ističemo ništa. Jedino što postižemo je da neko vidi da smo bile kod profesionalnog šminkera i platile da nas neko sredi po kalupu. Pravi rezultat se dobija onda kada uspemo da istaknemo ono što je lepo na licu, i postignemo lep i svež, a nekako prirodan izgled. Prirodan makeup izgled je i najteže postići i tu leži pravi izazov. Ako potražimo inspiraciju kod najboljih, na dodelama Oskara i raznim drugim dešavanjima na crvenom tepihu, videćemo da su crte lica uvek lepo istaknute ali ne i tipske, tako da je i dalje prepoznatljivo ko je osoba koju gledamo.

2. Moraš da budeš drugačija

Slažem se da matura nije veče kao i svako drugo, ali mislim da je velika greška potpuno menjati svoj stil i izgled da bismo po svaku cenu bili drugačiji od drugih. Sećam se da nisam imala dilemu kada sam za svoje matursko veče odabrala manje klasičnu kombinaciju, i mislim da je to bilo zato što sam bila sigurna da je na meni nešto u čemu ću se dobro osećati i što ću moći da nosim i kasnije. Moj zaključak je jednostavan:

Ne treba da budemo drugačije, treba da budemo svoje.

Drugim rečima ono što važi za garderobu važi i za šminku: nađi ono što ti se dopada i ne razmišljaj o tome šta da li će svi drugi uraditi nešto slično ili ne. Internet je pun dobrih primera maturske šminke, pa kada dolaziš na šminkanje jednostavno donesi par onih koji ti se dopadaju, i dozvoli profesionalcu da ti da savet. Pravi Makeup artist će u tvojim primerima pronaći inspiraciju za smer u kom treba da se ide i znaće da ti kaže šta će na tebi izgledati dobro a šta baš i ne, i daće ti predlog kako da šminkom dobiješ najbolje iz svojih crta lica.

3. Samo opušteno

Ok, ovde je u pitanju u isto vreme najbolji i najgori savet koji možete da dobijete. Devojkama svi stalno govore koliko je matura bitna, dok im sa druge strane pričaju kako treba da se opuste i da to nije ništa strašno… a u pitanju su dve jako suprotne sugestije. Uopšte, ceo ovaj period je takav, jer je vreme mature vreme velikih nesigurnosti, zato što je u pitanju period koji prate velike promene u životu. Često se desi da mi, na primer, dođe devojka sa prelepim krupnim očima i puno nesigurnosti i izjavi da je ‘buljava’ ili već tako nešto, i ja onda prosto ne mogu da verujem šta čujem.

Svaka devojka je lepa na svoj način, ali je malo koja svesna svoje jedinstvene lepote.

Kada postanemo svesne da ne treba da ličimo ni na koga osim na sebe, pritisak sam nestaje. Za one koji imaju uslova, proba šminke je još jedan način da se uverimo u svoj izbor, proverimo da li je to-to i da se, na dalje radujemo danu mature i ponovnom šminkanju. Matursko veče je po sebi veliki izdatak, a kako i proba maturske šminke košta dobro je da ovo šminkanje pametno iskoristimo kada idemo na neki drugi važan događaj, na neki 18. rođendan ili za u izlazak u grad, i ovako spojimo lepo i korisno.

https://www.instagram.com/p/BhuQ7HDjzpQ/

Predlog šminke za maturu

Više fotografija možete videti u galeriji.

4. Sve mora da bude u full-u

Matura je za većinu devojaka trenutak kada prvi put odluče da se full našminkaju, a najčešće, one tada odluče i da se našminkaju ‘za sve pare’. To sam uradila i sama kada sam otišla kod šminkera za svoje matursko veče. Htela sam prirodan, ali full našminkan izgled… i to sam i dobila. Sve se završilo tako što sam skinula više od pola šminke kad sam stigla kući i na brzini i pod stresom to popravila pre nego što sam krenula. Da bismo izbegle ovakav stres, dobro je da ne biramo nešto drastično suprotno od onoga kako inače izgledamo, jer:

Maturska šminka nije scenska maska.

U full-u si kada se osećaš lepo, sigurno u sebe i kada ti je raspoloženje na nivou, ne onda kada ti šminka izgleda toliko nacrtano i savršeno da se ne prepoznaješ. Prirodni makeup izgled zahteva podjednako mnogo šminke kao i scenski, ali ostavlja potpuno drugi utisak. Dakle, savet je da se ne preteruje, da lepo istaknemo sve što treba, korigujemo ono što nam smeta tako da sve deluje prirodno, suptilno i sveže, a ne agresivno na način koji će učiniti da izgledamo mnogo starije nego što jesmo.

Intezivnija šminka

https://www.instagram.com/p/BXlnKUtAIBl/

Blago naglašen prirodan izgled

Više fotografija možete videti u galeriji.

5. Pobrini se da bude neponovljivo

Šta uopšte ovo znači? Naravno da želimo da ponovimo dobre trenutke, dobru šminku ili dobru odevnu kombinaciju. Još jednom, troškovi za maturu su ogromni, i uopšte nije loša ideja za svoj novac odabrati dobre komade garderobe koje ćemo nositi još neki put kasnije. Dobro je i da iskoristimo novac koji dajemo za šminkanje da saznamo kako nas to neko ko se zaista razume vidi i šta je ono što nam dobro stoji, i možda čak i ‘pokupimo’ neku makeup foru koja nam se dopadne.

Naravno da uvek želimo još više dobrih stvari.

Zato, ako idemo kod profesionalnog šminkera, dobro je da to posmatramo kao inspiraciju, korak u razvoju sopstvenog makeup stila, radije nego kao jednokratni izlet. Koža pamti šta stavljamo na nju, i zato treba da je čuvamo, pa je zato dobra ideja da za maturu od makeup eksperta naučimo šta nam dobro stoji kako bismo kasnije mogle da uložimo novac u neki malo bolji puder, karmin ili hajlajter koji smo nam se tamo dopao i sa kojim znamo da ćemo biti zadovoljne.

Recept za savšene fotke sa mature

Iskreno, iako može da zazvuči kao kliše, tvrdim da je najbolji filter za fotografije sa mature osmeh i dobro raspoloženje. Ako nam nije momenat ili smo pod bespotrebnom tremom to će se videti i na slikama, i tu ništa ne pomaže, pa ni savršena šminka. Kada sve prođe, sećaćeš se kako si se provela, a ne kako si izgledala. Zato, kada se spremaš za maturu…

Gledaj da se zabaviš savršeno radije nego da izgledaš savršeno.

Kada kažem da se zabaviš, ne mislim samo na to veče, već na to da treba da uživaš u svakom momentu priprema, pa i u pripremama šminkanja. Mnoge devojke koje srećem podrede sve tome da budu savršene, dozvole da ih trese trema tri meseca i onda se poluprovedu ta tri sata.

Poenta mature je da se zaokruži neka priča i da proslavimo prelazak u novi period života, i da se radujemo svakom koraku priprema za ovaj događaj. Dobro raspoloženje se itekako vidi na slikama, i ništa nije važnije od toga.

Do sledećeg bloga, kao i do sada, tu sam za sva vaša pitanja.

Pišite!

https://www.instagram.com/p/BUe-rCpAzch/

Više fotografija možete videti u galeriji.

Tagovi:

Podeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi poboljšao korisničko iskustvo. Korišćenjem ovog sajta pristaješ na upotrebu kolačića.