Vrati se na vrh

Blog

milena stevic blog

Kako da naplatim svoj rad?

Kako da (pro)ceniš svoj šminkerski rad

Iako nisam planirala da krenem baš od ove teme, vaša pitanja su presudila. Možda najčešće pitanje koje mi postavljate odmah po završenoj obuci šminkanja je baš to – Kako da naplatim svoj rad?

Zapravo, ovo pitanje je i logično jer biti profesionalac, između ostalog, znači i moći da živiš od onoga što radiš.

Tako da je pitanje koje deluje da dolazi tek na kraju, nekako isplivalo na početak, i to je sasvim ok. Tu sam da vam pomognem da krenete, u par jednostavnih saveta.

Nađi svoje mesto…

…ali doslovno. Kada želiš da formiraš cenu za svoj rad, odlična polazna tačka je da saznaš kako se kreću cene u kraju grada ili u mestu u kom nameravaš da radiš. Kada saznaš koliko naplaćuju iskusni i dokazani šminkeri, svoju cenu treba da spustiš u odnosu na to.

Kada počinješ da šminkaš, cena nije najvažnija, važno je da radiš što više da bi što bolje napredovala.

Niža cena šminkanja će privući one kojima šminka možda ne treba za najvažnije prilike kao što je venčanje ili javni nastup, već samo hoće da isprobaju nešto novo za izlazak. Bolji uslovi će motivisati devojke da dođu kod nekoga ko je anoniman i na početku, a vama će dati priliku da napredujete i gradite klijentelu.

Pokaži se

Da bi imala šta da pokažeš, prvo moraš nešto da uradiš. Kada posao polako krene i devojke počnu da dolaze na šminkanje, tvoje je da uradiš najbolje što umeš i da učiniš da budu zadovoljne i impresioniraš ih. Zadovoljne devojke preporučiće te svojim drugaricama, a one njihovim… i tako u beskraj.

Dobar rad jednako je važan za tvoj posao i za tvoje samopouzdanje.

Što više radiš, više ćeš se opuštati – kako u komunikaciji sa saradnicima i klijentkinjama, tako u samom procesu šminkanja. Prosto, kada radiš mnogo i ruka se izvežba i opusti, a samopouzdanje se stiče i raste svaki put kada ti neko kaže da je baš zadovoljan rezultatom. Početak je najteži, a svaki sledeći put uvek bude lakše i bolje, a to mnogo znači za klijente koji dolaze i koji će plaćati.

Ovo je naravno samo deo devojaka koje sam ja našminkala tokom karijere 🙂
Više fotografija možete videti u galeriji.

Poveži se

Sada kada imaš šta da pokažeš, vreme je da smisliš i kako ćeš to da uradiš. Najbolja ideja je da pronađeš fotografa koji je na početku, baš kao i ti i da se dogovorite da ostvarite saradnju. Ti ćeš šminkati modele za svog fotografa, a on će tebi napraviti profesionalne fotke kojima ćeš moći da na najbolji način pokažeš svoje šminkersko umeće i talenat.

Dobre radove je nemoguće pokazati bez dobre fotografije.

Ovde nema razmene novca, vi jednostavno radite na tome da se profesionalno izgradite. Dobra fotografija daje ti priliku da se izdvojiš od drugih devojaka u tvom kraju. Takođe, imaćeš i odličan sadržaj za društvene mreže, gde će ljudi moći da razgledaju najbolje makeup radove i odluče se da dođu i da plate baš tebe. Šta je vrednije od toga?

Neke od mojih šminkerskih projekata i saradnji sa profesionalnim fotografima možete videti u galeriji ispod.

Na žalost ovo je samo deo projekata.

Pridruži se

Budi preduzimljiva. Pronađi salon lepote u kraju koji nema uslugu profesionalnog šminkanja u ponudi, pokaži im šta umeš i predloži im saradnju. Oni ovako dobijaju još jednu mogućnost i dodatnu opciju da usreće devojke i žene koje kod njih već dolaze, a ti dobijaš prostor za rad, pristup njihovoj klijenteli i postaješ vidljiva.

Oni koji su spremni da deo svog kolača podele, sasvim sigurno će imati dovoljno i za sebe.

Salon daje prostor, ali ti donosiš svoje znanje, svoj rad, svoj alat i svoj materijal koji moraš da dokupljuješ i stalno obnavljaš. Zato mi deluje da je ok da zaradu podeliš tako da i neki procenat ide salonu u kojem obavljaš šminkanje. Ovako ćeš moći da zarađuješ lepo u prijatnim uslovima, dok se posao ne razradi i dok se ne stekne praksa i rutina i opuštenost.

Prilagodi se

Često me pitate da li specijalna šminkanja kao što su revije i Halloween maske treba da imaju specijalnu veću cenu. Isto tako često, umete da se iznenadite kada kažem da, iako ovaj rad košta više, u ovim slučajevima nekada treba da radite i za istu ili čak i nižu cenu.

Neobičniji zahtevi ili takoreći maske su ređi i zanimljiviji za rad i dobro je imati ih u portfoliju.

Ovde je sve stvar procene. Treba da odmeriš koliko je neko spreman da plati i koliko si ti spremna da spustiš svoj honorar da bi dobila drugačije šminkersko iskustvo. Lično sam mnoge stvari radila veoma ispod cene zato što su mi bile zanimljive, zato što je ideja bila dobra, zato što će se čuti za mene ili zato što je nešto vodilo u nove poslove i kontakte. Nije sve crno belo, nijanse su važne… pogotovo kada je profesionalna šminka u pitanju.

Ovu masku sam radila još davne 2013. godine. Koliko se sećam ovo sam naplatila oko 50€, a dečko je sa ovom maskom osvojio prvo mesto na nekom takmičenju za noć veštica i odneo kući 500€. Tako da se njemu ovo jako dobro isplatilo 🙂

View this post on Instagram

A post shared by Milena Stević (@stevic_milena) on

Ovo su Maja i Peja, moji prijatelji i šašavi roditelji, koji su želeli da budu jedinstveni na rođendanskoj maskenbal žurci kod svojih prijatelja 🙂

View this post on Instagram

A post shared by Milena Stević (@stevic_milena) on

Ova kreativna šminka je bila insiprisana Rijanom. Tara je poželela da se na maskenbalu-venčanju svojih prijatelja pojavi baš kao lepotica sa Barbadosa 🙂

View this post on Instagram

A post shared by Milena Stević (@stevic_milena) on

Opremi se

Cena šminkanja definitivno zavisi i od makeup materijala koji koristiš. U početku, kada krećeš, trebaće ti sve i svašta i najbolje je da pođeš od osnovnih stvari, ali šminka za koju se odlučiš mora da bude kvalitetna. Šminka srednjeg cenovnog ranga, lepi proizvodi koji nisu jeftini ali nisu ni preskupi kao što su na primer Sephora (private label) ili Paese, biće sasvim dobra za početak.

Nema potrebe da radiš sa onim što ne možeš da naplatiš.

Nije loše imati i profesionalnu šminku koju tvoji klijenti ne mogu da kupe u bilo kojoj drogeriji ili parfimeriji, nešto što se ne nabavlja tako lako i što donosi dodatni kvalitet i može da dodatno privuče klijente. Lično verujem da se tehnika šminkanja prilagođava alatu koji koristimo za šminkanje. U početku će vam trebati dosta toga, a četkice umeju da budu skupe. Srećom, na tržištu se može naći dosta brendova koji imaju odličan odnos cene i kvaliteta, kao što su Blush ili Kala i…

Neka to bude sve za ovaj deo priče.

Do sledećeg posta, pišite, komentarišite, pitajte. Tu sam za sve!

Tagovi:

Podeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi poboljšao korisničko iskustvo. Korišćenjem ovog sajta pristaješ na upotrebu kolačića.