Vrati se na vrh

Blog

milena stevic kurs sminkanja

Kurs šminkanja – kako izabrati najbolji?

Dosta devojaka me zove i raspituje se u vezi mojih kurseva šminkanja, što je super, ali ono što sam primetila je da retko koja devojka zna šta bi sve trebalo da pita kada je sama makeup obuka u pitanju. Naravno, ja sam tu da dam sve potrebne informacije o svom kursu što i radim, ali da bih vam olakšala pronalaženje pravog kursa i obuke šminkanja za vas rešila sam da vam dam nekoliko saveta i smernica šta da pitate i na šta da obratite pažnju kada se raspitujete u vezi kurseva i obuka.

Ta prva obuka koju izaberete kada ulazite u svet šminke i šminkanja je najvažnija, jer ćete se tu oblikovati kao šminker, a sve posle je nadogradnja.

Ako vas neko nauči da hodate pravilno, lako ćete posle potrčati 😊

Ko je makeup edukator?

Ovo je jako bitno pitanje. Raspitajte se ko je edukator na tom kursu ili obuci. Da li je to neko ko ima iskustva u držanju edukacija ili ne. To što je neko dobar šminker ne znači da je i dobar edukator i da ume da prenese svoje znanje. Takođe pojedine profesionalne škole šminkanja nose naziv nekog poznatog šminkera ali edukatori su neki drugi šminkeri. Ovo nije nužno loše ali često devojke budu zatečene i uplate kurs u školi šminkanja Pere Perića, očekujući da će im edukaciju držati Pera, a u stvari edukaciju drži Mika. 😊

Kako izgleda jedan čas na kursu šminkanja?

Još jedno pitanje koje retko koja devojka postavi. Slobodno pitaj kako u kratkim crtama izgleda jedan čas šminkanja. Videćeš da se ovo znatno razlikuje od kursa do kursa. Neki edukatori rade prezentaciju samo dela makeup tehnike koja traje 15 minuta nakon čega ste prepuštene radu na svom modelu, dok neki drže prezentaciju kompletne tehnike od početka do kraja što zna da potraje i više od sat vremena. Ovo je bitno da pitaš da bi znala koji princip tebi više odgovara.

Koliko traje jedan čas na kursu profesionalnog šminkanja?

Ovo pitanje je vezano za prethodno jer kada se kaže jedan čas neko misli jedan školski čas od 45 minuta, a neko na to gleda kao jedan čas u trajanju od nekoliko sati. Ovo zna da bude zbunjuće jer neke škole šminkanja naglašavaju da imate npr. 60 časova (misleći na školske časove) dok druge navode na imate npr. 10 časova misleći na viđanja u trajanju od nekoliko sati. Pa obratite pažnju kada se raspitujete za trajanje časova 😊

Kada se časovi šminkanja održavaju tj. kojim danima?

Ovo je jako bitno da znate zbog vaše organizacije. Možda vam sve odgovara ali termini časova vam ne odgovaraju jer jednostavno ne možete da se uklopite zbog posla, fakulteta ili nekih drugih obaveza. Pitajte slobodno kada su časovi, kakav je koncept i plan same makeup obuke. Imajte u vidu da se većina kurseva održava radnim danima iz razloga zato što šminkeri najviše posla imaju upravo vikendom.

Koliko traje kurs profesionalnog šminkanja?

Još jedno povezano pitanje sa prethodnim i isto tako bitno jer nije isto ako kurs traje 4 meseca, a u ta 4 meseca se viđate jednom nedeljno na 2 sata i ako traje 2 meseca, a viđate se jednom nedeljno po 5 sati. Ovde je već na vama da odlučite šta vam više odgovara i kombinaciji sa prethodna dva pitanja da vidite šta se vama bolje uklapa u vaš raspored i da li je viđanje od 2 sata jednom nedeljno dovoljno da savladate neku šminkersku tehniku ili ne.

Koliko polaznika ima u grupi?

Znate i same iz škole. Što je veće odeljenje nastavnici je teže da se posveti svim svojim učenicima 😊 Tako da obratite pažnju na veličinu grupe kursa koji pohađate. Često da bi prevazišli ovaj problem sa posvećivanjem pažnje svakom polazniku makeup edukatori imaju i svoje asistente koji im pomažu tokom obuke. Što takođe ne bi bilo loše da se pita.

Šta se uči na kursu šminkanja?

Često se devojke ne raspituju šta se to tačno uči na kursu šminkanja, a pošto plan i program određuje sam edukator ili neka škola šminkanja naići ćete na raznolike programe. Ukoliko tek ulazite u svet profesionalnog šminkanja potrebno je da izaberete obuku koja će vas na pravi način uvesti u materiju. Od alata i pribora za rad, odnosa prema klijentu, higijeni, poteškoćama sa kojima ćete se susretati u toku rada, a zatim i lagano od jednostavnijih tehnika šminkanja, ka kompleksnijim. Mnoge škole imaju opcije nekih basic kurseva šminkanja gde na žalost ne dobijete znanje koje vam je dovoljno da samostalno počnete da se bavite ovim poslom već ste nakon toga primorani da doplaćujete obuku u istoj školi ili da tražite novu školu ili makeup edukatora sa kojim ćete raditi naprednije tehnike šminkanja. Zato je bitno da nađete dobro osmišljenu obuku na kojoj ćete naučiti i osnove ali i napredne tehnike šminkanja jer su te tehnike ono što se danas traži na tržištu.

Da li se dobija neka literatura ili skripte?

Većina edukatora edukaciju drži tako što to određenu tehniku prezentuje tako što je pokazuje dok radi na modelu. Međutim to je previše informacija koje se dobijaju jer vi tek ulazite u svet šminke i poželjno je da postoji neka literatura o šminkanju ili skripte koje prate obuku da bi ste se podsetili nekih  koraka i važnih stvari sa časova, ali i nakon završetka same obuke. Ovo nije obavezno da neka škola šminkanja poseduje ali svakako, skripta uvek može dosta da pomogne kada ostaneš prepuštena sama sebi i svojim četkicama, dok vežbaš kod kuće.

Da li postoji komunikacija između časova?

Ako si mislila da će biti dovoljno da savaladaš određenu tehniku šminkanja samo da dođeš na čas, vidiš kako to makeup edukator radi i nakon toga ti isto to uradiš na modelu, grdno si se prevarila 😊 Da bi se svaladala neka šminkerska tehnika potrebno je doooostaaaa vežbe i na samom kursu ali i između časova. Jer tek kada ti uzmeš sama da ponoviš nešto što si učila dan, dva ranije videćeš da neke stvari nisu baš najjasnije ili nisi ni znala da na to treba da obratiš pažnju ili si jednostavno zaboravila šta ide prvo, a šta drugo, e tu uskače skripta ili još bolje ako postoji mogućnost da da imaš komunikaciju sa edukatorom i između časova šminkanja koji će ti lako pomoći da prevaziđeš i rešiš problem na koji si naišla.

Da li je oprema i šminka obezbeđena ili ne?

Kod većine škola i edukatora uglavnom sva oprema na obuci šminkanja je obezbeđena i vama ostaje samo da se pojavite na času ali nije zgoreg da postavite ovo pitanje da se ne bi neprijatno iznenadili. Međutim ono na šta treba da obratite pažnju je da ćete sigurno pored troška kursa šminkanja imati i trošak za nabavku vaših prvih ličnih četkica, pudera, prajmera i ostalih osnovnih šminkerskih potrepština.

Da li se dobija nešto od šminke, pribora, popusta ili nešto četvrto uz sam kurs šminkanja?

Mnoge škole nude razne pogodnosti za svoje polaznike sve u cilju da ih privuku da upišu obuku šminkanja kod njih. Ali obratite pažnju šta to dobijate i po kojoj ceni. Obično je sve to ukalkulisano u samu cenu kursa. Pa ako za neku jako nisku cenu kursa, u odnosu na ostale, dobijate i ceo komplet četkica, pudera i ne znam ti ja čega, zapitajte se da li je to realno i kog kvaliteta je to što dobijate. Neke škole imaju određene popuste kod nekih makeup brendova, pa samim tim i polaznici kurseva dobijaju određene pogodnosti. Ovo svakako ne treba da vam bude primarno kada birate kurs profesionalnog šminkanja. Ovo je samo bonus koji dobijate. Ono što treba da vam bude najvažnije je znanje koje ćete steći na tom kursu, kao i to, da budete sigurne u pravi odabir svog makeup edukatora.

Da li se dobija sertifikat nakon završene obuke šminkanja?

Odgovor je uvek DA. Svaka škola/edukator ga daje, ali to je isto kao i diploma da ste završili neku školu ili fakultet. Džaba vam diploma ako niste ništa naučili i ne znate da radite ono za šta ste se školovali. Tako da pitanja da li sertifikat važi u inostrastvu su stvarno suvišna jer svaki kurs šminkanja je oblik neformalne edukacije i ne može se nostrifikovati niti upotrebiti u inostranstvu kao validan dokaz da ste vi edukovani profesionalni šminker, ali ono što će vam svakako pomoći u zapošljavanju je kada vi demonstrirate šta vi znate da radite. Vaš rad je nešto što će vas sutra predstavljati vašim budućim klijentima. Diploma je tu da vam pomogne da Vaši klijenti  imaju uvid da je vas zapravo neko za ovaj posao obučio, a na vama je da to znanje kroz vežbu i rad usavršavate i oblikujete. Ovo će vam takođe pomoći da sutra izgradite svoj lični makeup stil, po kome ćete biti prepoznatljivi.

Koliko košta kurs šminkanja?

Ovo pitanje naravno ni jedna devojka nije preskočila da pita i naravno da se slažem da je jako bitno koliko nešto košta jer niko nema novac za bacanje, ali ono treba da dođe na kraju. Zašto na kraju, pa bitno je da sagledate šta sve dobijate na nekoj obuci šminkanja i za koliko novca. Jer nije skuplje uvek bolje, a to ćete znati samo ako se dobro raspitate.

Zaključak

Nadam se da sam vam sa ovim tekstom bar malo olakšala da nađete najbolji kurs profesionalnog šminkanja za vas. Ukoliko vas interesuju moje makeup obuke slobodno me kontaktirajte preko forme ispod, pogledajte na sledećem linku, a možete i ostaviti neki komentar.

Puno vas pozdravljam do sledećeg bloga  🙂

Tagovi:

Podeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi poboljšao korisničko iskustvo. Korišćenjem ovog sajta pristaješ na upotrebu kolačića.