…ili šta je OK i bezbedno, a šta ne kada se sretnu higijena i šminka

 

Malo šta je tako intimno i lično kao odlazak kod šminkera. Slogan, “Opustite se. Radimo Vam o glavi” dugo je stajao kao poruka za žene i devojke koje su bile klijenti Makeover studija. I stvarno, kada odemo kod šminkera, mi mu dajemo svoje poverenje i za to kako ćemo izgledati, ali i za one mnogo važnije stvari kao što je briga o nama i higijeni i zdravlju naše kože. Ipak, ovde smo u situaciji kada se na naše lice nanosi šminka priborom za koji možemo samo da se nadamo da je čist i bezbedan. Često deluje kao da nemamo načina da ovo proverimo, a najčešće i ne znamo šta je to što bi trebalo da gledamo.

Često govorim da je briga o koži i zdravlju bitnija od svega drugog, i to je nije samo fraza koju ponavljam jer tako treba i zato što dobro zvuči, već je to moj stav iza kog stvarno stojim.

Ovaj post je tu je baš zato, da vam pomogne da budete sigurne šta je OK, a šta nije OK kada je higijena u pitanju, i da biste mogle da se potpuno prepustite i uživate u samom šminkanju koliko i u završenom izgledu. Krenimo redom.

OK: Uredno poređane i postavljene četkice i šminka

Iako većina nas nije vidovita i zato ne može da zna tačno kako ko održava svoje četkice i kozmetiku, ista ta većina može da, bez previše poteškoća, upotrebi logičko razmišljanje i proceni da li nam nečiji pribor za rad deluje uredno ili ne. Jako je jednostavno: ako četkice deluju čisto i uredno, ako vidimo da ih naš makeup artist štiti i fizički odvaja od podloge peškirom ili ih drži u određenoj posudi, i odlaže na način kroz koji vidimo da je u pitanju osoba koja je uredna i pedantna, možemo da počnemo da se opuštamo i prepustimo se. Ista logika važi i za prostor u kome se radi, ukoliko se šminkamo u salonu ili nečijem stanu. Ne tražim da verujete meni, samo verujte svojim očima… i čuvajte ih.

 

blank

 

Nije OK: Nečiste ruke i neuredna oprema

Ono što je osnovno se nikada ne menja: Higijena počinje sa čistim rukama. Ovo je toliko logična stvar da bi čovek pomislio da je ne treba ni pominjati, ali nažalost, istina je potpuno drugačija. Lično, kroz godine i godine iskustva videla sam toliko mnogo loših primera da mi je kristalno jasno da ovako nešto apsolutno mora da se naglasi. Iako možda, kao što sam već rekla, nemamo staklenu kuglu i ne možemo da znamo da li je neko oprao ruke pre početka rada sa nama, možemo da obratimo pažnju na to koliko čisto deluju šake našeg šminkera, ili ako smo došle po završetku njegovog prethodnog šminkanja, da li je ona ili on u međuvremenu otišao/la da opere ruke.

 

OK: Četkice za senke ili rumenilo koje imaju blage tragove šminke na sebi

Posao Makeup artista volim baš zato što je, u svojoj suštini, u pitanju slikanje, samo ne na platnu već na nečijem licu i koži. Radi se sa bojama, sa pigmentima, sa četkicama i  sa različitim olovkama, tvrdim ili tečnim karminima koji se nanose na podlogu koja nije ravna. Da bi se sve ove divne boje i teksture nanele kako valja, potreban nam je alat koji može sve to lepo da dohvati i pokrije, čija različita mekoća prati različite prevoje i nagibe, i prilagođena je različitoj mekoći kože. Kako i u slikanju, tako i u šminci, mi imamo određene četkice koje češće koristimo jer nam najbolje rade posao, to jest dozvoljavaju da osenčimo kako želimo ili izvučemo određene, precizne linije.

Senke, bronzeri i hajlajteri nanose se na kožu koja je prethodno očišćena, hidrirana i prekrivena podlogom, pa četkice kojima nanosimo boje retko kada dolaze u direktan dodir sa kožom.

Takođe, sveže oprane i dezinfikovane četkice skoro uvek moraju da se pre rada malo ’zaprljaju’ bojom kako bi se vlakna što bolje složila i poprimile oblik potreban za rad. Međutim, školovani šminkeri jako dobro znaju da je neophodno dezinfikovati i ove četkice svaki put kada dođu u dodir sa klijentom koji ima bilo kakvu promenu na koži, pa makar to bila i najobičnija bubuljica. Zato, ne paničite kad vidite da vam neko nanosi senke ili rumenilo četkicom koju je prethodno koristio, a sve ostalo deluje dobro i uredno. Jednostavno nema potrebe za tim.

 

blank

 

Nije OK: Prethodno korišćene četkice ili šminka koji dodiruju sluzokožu

Svaka četkica ili šminka koja će dodirnuti waterline ili, po srpski, liniju vode, mora da bude apsolutno čista i dezinfikovana za svakog novog klijenta. Sa ovim nema kompromisa, jer se prelaz sa kapka u oko i prelaz sa usana u unutrašnjost usta graniče sa sluzokožom i u direktnom su kontaktu sa telesnim tečnostima. Prečesto sam viđala kolege koji na svoje klijente, na primer, nanose tečne sjajeve ili ruževe direktno iz plastičnih aplikatora ili aplikatora sa četkicom koji dolaze sa određenim karminom, i uvek mi je bilo jaaaako neprijatno u njihovo ime da gledam ovakve stvari. Kada su kreoni i olovke u pitanju, oni se pre svake nove upotrebe lako očiste skidanjem površinskog sloja o nadlanicu ili maramicu, ali je takođe važno da se oni pre svake upotrebe moraju očistiti. Maskara se, sa druge strane, nanosi na trepavice, ne tako blizu unutrašnjosti kapka, i zato je OK čak i ako ne vidite da je šminker briše i čisti posle svake upotrebe.

 

OK: Rad apsolutno ČISTIM rukama

Kada gledamo najbolje, kako među makeup artistima, tako i među velikanima u slikanju, možemo da primetimo da svi oni najčešće slikaju i šminkaju i četkicama i rukama. Sad, u slikanju to možda nije toliko važno, ali u šminkanju ništa nije važnije: ako ćemo dodirivati nečije lice i kožu, koža naših ruku mora da bude potpuno zdrava i čista. Važno je da imamo u vidu da ni jedan makeup artist neće imati ruke koje na sebi nemaju tragove boja, zato što radimo sa jakim bojama i pigmentima koji se teško skidaju i napravljeni su da dugo traju. Kada želimo da postignemo fina uklapanja i prelaze, jagodice prstiju su nam često nezamenjive, jer nam dobrim delom daju bolji, prefinjeni osećaj pritiska i razmazivanja šminke. Ako nam generalno smeta da nas neko dodiruje direktno, takođe je OK i poželjno da to svom šminkeru i kažemo.

 

A post shared by Milena Stević (@stevic_milena) on

 

Nije OK: Nedezinfikovan sunđer za nanošenje podloge

I dok smatram da je sasvim u redu da se četkice za koje sam objasnila da dolaze u dodir sa prethodno pripremljenom i zdravom kožom, a nemaju kontakta sa osetljivim prelazima ka sluzokoži ne uništavaju i razgrađuju bespotrebnom deizinfekcijom i pre i posle ama baš svakog šminkanja… korišćenje neadekvatno očišćenog i dezinfikovanog sunđera za podlogu, jednostavno, nikada nije OK. Podloga se nanosi direktno na kožu sa kojom sunđer najneposrednije moguće dolazi u dodir. Ovde ne smemo da budemo fleksibilne, ni kao šminkeri, ni kao klijenti, čak ni kada je koža sa kojom radimo apsolutno zdrava i bez ijedne tačke na sebi. Nema kompromisa, potpuno čisto ili nikako. Često se dešava da dezinfikovan sunđer bude blago izbledeo ili da ima blagu koloraciju na sebi, ali ovo je OK i ne znači da nije čist. Sa druge strane, prethodno korišćen sunđer lako je prepoznati po vidljivim tragovima šminke koje ima na sebi.

 

OK: Doći kod šminkera iako imamo problem sa kožom

Problemi sa kožom, bili oni veći ili manji, nažalost su svakodnevnica najvećeg dela žena i devojaka i apsolutno svakog šminkera. Od sitnijih nepravilnosti na koži, kao što su bubuljice, akne ili dehidrirani delovi kože ili koža koja se peruta, do komplikovanijih pojava kao što su groznice, ranice ili različiti ekcemi, velika životna istina je da niko od nas ne može da bira da li će se probuditi sa tako nečim na dan svog  venčanja, mature, ili druge, za nas izuzetno važne prilike. Ovo je je jednostavno deo naše struke i, kao što često objašnjavam na kursu, veliki deo razloga zašto klijenti dolaze baš kod nas da im te nepravilnosti pokrijemo, umesto da se sami našminkaju. Pravi profesionalac treba da ovoga uvek bude svestan, i bude tu da pomogne. I zato, devojke i žene, treba da znate da smo tu za vas i da ste uvek dobrodošle, posebno kada postoji problem koji treba da se koriguje kako da ne bi mogao da vam pokvari važan dan.

 

 

Nije OK: Ne najaviti svom šminkeru da imamo problem

Uz sve što sam prehodno rekla, i uz još jedno naglašavanje da ste kod svog šminkera dobrodošle da zajedno rešimo šta god da je u pitanju, moram da kažem da je i više nego poželjno da pre dolaska u zakazan termin jasno kažete da problem postoji, kao i koji je. Ovo se radi da bi Makeup Artist mogao da pripremi dovoljnu količinu dodatnog pribora koji je za jednokratnu upotrebu, i učini šminkanje udobnijim i lakšim i za vas i za sebe. Većina nas u svom priboru ima spremne četkice koje ćemo koristiti samo jednom, ili stare četkice koje se posle tog šminkanja neće koristiti, već idu pravo u kantu. Dobra komunikacija i otvorenost je osnova dobre saradnje, u kojoj ništa ne zapinje i nema dodatnih poteškoća.

I, za kraj….

 

OK: Praćenje instinkta i briga o sebi

Baš zato što me često pitate, potrudila sam se da grupišem i nabrojim sve ono za šta smatram da je znak za uzbunu i alarm kada su higijena i zdravlje u pitanju. Nadam se da će ove informacije pomoći da vam bude jasnije na koji način čuvate, a na koji rizikujete svoje zdravlje i zdravlje svoje kože.

 

Nije OK: Nerealna očekivanja

Kao što kada dođemo u bilo koji hotel ili salon za masažu ne dobijamo nove, već lepe, dezinfikovane i oprane peškire, tako i kada dođemo na šminkanje ne možemo da očekujemo da će nas sačekati set novih, neotpakovanih, a kvalitetnih četkica. Nije OK ni očekivati da nam šminker čita misli i zna sve o problemu koji mu nismo ni pomenuli.

 

Za normalnu i prijatnu saradnju, potrebno je dvoje normalnih i prijatnih ljudi. A onda, sve postaje radost i uživanje.

Do sledećeg teksta, kao i uvek, tu sam za sva pitanja i zahteve po pitanju tema.

Pišite!