Vrati se na vrh

Blog

makeup artist

Da li u tebi leži neotkriveni Makeup Artist?

Saznaj kroz najvažnijih 6 pitanja

Da budem iskrena od samog početka: biti profesionalni šminker uopšte nije lako.

Da, taj posao je prelep, fotografije su senzacionalne i sve smo mi jako srećne i blagoslovene što imamo priliku da radimo sa divnim ženama koje ulepšavamo za važne prilike u njihovim životima… Ali koliko šminkera ustvari radi taj posao onako kako treba, i kako klijenti zaslužuju? Ko je vredan honorara koji dobija, a ko samo stavlja celu šminkersku profesiju na loš glas lošim pristupom radu? Ko ustvari ima klijente i živi od ovod posla, a ko ima samo lep sajt i fejsbuk stranicu i nimalo prakse iskustva iza sebe?

Stvaranje baze klijenata (i još važnije: zadovoljnih klijenata) nije nimalo lako, i mogu slobodno da kažem da ljubav prema bojama, četkicama i šljokicama nikako nije dovoljna da biste bili uspešni u profesiji šminkera. Ovaj posao zahteva mnogo kompleksnih znanja i veština, i može da vas košta mnooogo živaca i samopouzdanja ako uletite u njega glavom bez obzira. Ali, i ne mora. Sve je mnogo jednostavnije ako smo od početka iskrene sa sobom.

Često me pitate baš to: Kako se postaje profesionalni šminker, i – Kako da saznam da li sam za ovo? Pitanja ispod, tu su da ti pomognu da shvatiš da li je makeup karijera za tebe. Potrebno je samo da temeljno promisliš o svakom i daš sebi iskrene odgovore.

Krenimo redom…

Pitanje 1:
Da li si spremna da odvojiš više od nedelju dana za svoju novu karijeru?

Prečesto mi se dešava da mi devojke, kada se raspituju za kurs, izgovore rečenicu:

Ja bih da to završimo sledeće nedelje. Može?

Moj odgovor je:

Ne može.

Nažalost, ne može ništa da se uradi za nedelju dana. Vremena se menjaju, i šminka je postala kompleksnija. Nije to više kao nekad, naneseš malo rumenila, malo šminke, i – ćao.

U poplavi različitih makeup proizvoda i tehnika, važno je da naučite kako da odaberete i primenjujete one prave.

Danas postoji bukvalno more šminkerskih proizvoda i video klipova koji su u trendu, i nije lako razlikovati šta je tu dobro a šta ne… A za ovo je potrebno vreme. Potrebno je da naučite čemu koja makeup tehnika ili proizvod ustvari služe i kako da ih ne primenjujete po šablonu i tamo gde im nije mesto.

Dobro je i da čujete kako se radi sa različitim tipovima kože i problematičnom kožom a onda da odvojite vreme da to sve i provežbate i korigujete. A za sve ovo, nedelju dana jednostavno nije dovoljno.

Pitanje 2:
Da li si spremna da učiš?

Mnogo devojaka mi dolazi na kurs šminkanja sa internet predznanjem i ja to pozdravljam. I dok jedna od najpoznatijih Makeup Artist-a Pati Dubroff tvrdi da su društvene mreže nešto najgore što se dogodilo industriji lepote, ja podržavam svako interesovanje i znanje koje devojke steknu. Divno je što poznajete različitu šminku, četkice i pomagala kada dođete na kurs, ali postoji stvar koja je i dalje apsolutno tačna:

Internet znanje jedostavno nije dovoljno.

Super je što devojke interesuju makeup trendovi, super je i to što umeju da ih prenesu i na sebe ili drugaricu, ali nije super što se ovi izgledi čine da izgledate prešminkano i kao klonovi. Umetnost šminkanja je u tome da upotrebiš svoja znanja i veštinu tako da istakneš jedinstvenu lepotu svojih klijentkinja, umesto da učiniš da nisu sigurne da su to one na slici ili ne, par godina kasnije.

Takođe, iako sa njih možete da naučite dosta, makeup tutorijali ne mogu da sagledaju šta radite, kažu vam gde grešite, niti da vas upute kako da ispravite pogrešno naučenu tehniku, odabir pudera ili korektora, ili način na koji držite četkicu ili krejon. Mislite o tome.

Pitanje 3:
Da li znaš dovoljno o odabranom kursu i edukatoru?

Pitanja koja su od velikog značaja, a koja skoro nikada ne čujem kada zovete da se raspitate o edukaciji su baš ta:

Koliko dugo se baviš šminkom?

Gde si sve radila?

Na kojim projektima, sa kojim klijentima?

Koje je tvoje obrazovanje?

Koliko si šminkerskih edukacija održala do sada?

Kada tražiš kurs za sebe, ne dozvoli da te povedu nejasna obećanja o uspehu nakon istog , ili još gore – obećani poklon koji se dobija uz makeup sertifikat.

Znanje koje stičemo na kursu profesionalnog šminkanja važnije je od seta četkica koje ćemo možda dobiti uz diplomu.

Očekivano je da znate malo kada se upisujete na kurs, ali niko vas ne sprečava da se temeljno raspitate i uz zdravu logiku odaberete ono najbolje što možete da dobijete za svoj novac. Dobri šminkerski kursevi nisu oni koji su preskupi, već oni gde ćete najviše naučiti, od onih od kojih imate šta da naučite. Ne sme da vas mrzi ili da vam bude glupo da pitate makeup edukatora koje iskustvo ima, odnosno šta je to što ima da vam prenese, pogotovo sada kada znate koja pitanja da postavite.

Pitanje 4:
Da li umeš da prihvatiš kritiku?

Da li znaš koje su tvoje slabe tačke i rupe u znanju? Da li te to zanima? Da li zaista saslušaš klijenta kada je nezadovoljan ili sve kritike otpisuješ na: Ma oni i tako ne znaju šta hoće?

Tvoja spremnost da se u svakom trenutku unapređuješ i učiš, u velikoj meri će odrediti tvoj uspeh u ovom poslu.

Svaka greška koju napravimo treba da postane prilika da naučimo nešto bolje.

Često radim sa devojkama koje su već bile na određenim makeup kursevima ali nisu zadovoljne onim što su naučile. Vide da nešto ne štima, da klijenti nisu zadovoljni, da ne znaju da prilagode šminku obliku lica ili da im ajlajner ili blendanje ne idu kako treba. Njihovu uspešnost određuje rešenost da budu iskrene sa sobom, i da se koriguju dok ne stignu do pravih rezultata.

Pitanje 5:
Da li te ovaj posao zaista interesuje?

Jako često, dešava mi se da se o kursevima šminkanja raspituju devojke koje ne znaju osnovne pojmove o šminci. Prosto, ova struka je jako lepa i popularna i sve deluje lako, lepo i jednostavno, pogotovo kada gledaš nekog drugog kako radi. Ali poželjno je da znaš barem nešto o poslu kojim bi navodno da se baviš, da bi znao da li je to karijera za tebe.

Posao šminkera je kompleksan i zahtevan i traži potpunu posvećenost.

Pre nego što se upišeš na kurs na kome nećeš razumeti pola termina koji se koriste, razmisli da li to želiš zato što lepo izgleda i isplativo je, ili zato što te zaista želiš da provedeš svoje vreme učeći kako da radiš sa različitim licima i tipovima kože i željama. Ako svoje vreme već provodiš istražujući ovu temu, drugarice i rođake te stalno mole da ih šminkaš, a vreme najradije trošiš isprobavajući nove makeup tehnike i proizvode, na dobrom si putu da ostvariš san i pretvoriš svoju strast u posao.

Pitanje 6:
Da li imaš dovoljno volje?

Pitanje koje je najvažnije od svih. Verovale ili ne volja da se bavite svakim detaljem ovog posla je bitnija čak i od talenta. Talenat je presudan u početku jer nam daje bolju startnu poziciju, i čini da sve kapiramo i radimo brže i lakše, ali to nije dovoljno samo po sebi. Mnogo je talentovanih ljudi koje jednostavno mrzi da uđu dublje u tematiku i odustaju čim vide koliko je šminkanje kompleksno i koliko pažnje za svaki detalj zahteva.

Tvoja rešenost da učiš i vežbaš i napreduješ je mnogo bitnija od talenta.

Super je ako imaš smisla za makeup, ali posao šminkera zahteva jako puno vremena i energije. Potrebna ti je posebna rešenost da naučiš sve, i da radiš i sa modelima koji nisu savršeni, i da nađeš najbolje šminkersko rešenje za svaki problem. Volja da vežbaš dok ne postigneš željeni efekat, da se trudiš da usvojiš  pravilnu makeup tehniku i onda kada bi ti to radila drugačije su ono što će te pomeriti napred. Postoji smisao iza svakog položaja ruke koji treba da naučiš, svak od njih se primenjuje da bismo pravile što manje grešaka, i potrebna ti je volja da se otvoriš za znanje, da slušaš, učiš i vežbaš da šminkaš sve dok ne stekneš osećaj i postigneš savršenstvo.

Dakle, ako razmišljate o karijeri profesionalnog šminkera, najvažnije je da budete iskrene sa sobom i za početak, odgovorite sebi na gore navedena pitanja. Ne zalećite se samo zato što je nešto sada popularno i deluje lako… Ništa nije lako, ali ako uživate u njima, neke stvari su dovoljno lepe da postanu vredne truda i tih teških delova. Do sledećeg posta, kao i uvek, tu sam za sve vaše komentare.

Pišite!

Tagovi:

Podeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi poboljšao korisničko iskustvo. Korišćenjem ovog sajta pristaješ na upotrebu kolačića.